Samo zato što si žena



   

   Sjećam se kao da je juče bilo, pričajući o upisu na fakultet, pomalo uplašena ali sa puno snova i ambicije, postajem svjesna da sam jedna mlada žena koja će sutra imati svoje znanje, diplomu i posao. Znate, od malena mi je mama govorila: „Pusti ti momke i udaju, prvo da imas svoj papir a kasnije i  posao.“ Kasnije sam zapamtila riječi  profesorice: „ Znanje ti niko ne može uzeti.“ Samo moja baka, pripradnica starijih generacija u kojima je obrazovanje žena bilo sasvim društveno neprihvatljivo, je često imala komentar: „ Udaj se ti sine, završi frizersku i radi...“
       I danas, ako ne položim ispit pitaće me zašto nisam upisala frizersku školu. Kakav „crni fakultet“, nije to za mene. Samo zato što sam žena. Ne, nemam ja ništa protiv frizerske škole, pa da je nema ko bi nam pravio sve te frizure koje nas čine ljepšim. Ja jednostavno nisam rođena za taj posao. Zato poštujem njihov rad i ne miješam se, iako mi rade o glavi. Pomislićete suludo! Meni nije. To je povjerenje koje imam sa osobom, dok na neki način sarađujem. To isto povjerenje, od svojih saradnika, trudim se da dobijem i ispoštujem. Priznaćete, žene moraju na svakom poslu da se više trude i dokazuju da dobiju to povjerenje. Žena, ako je dotjerana u svakom trenutku dobiće u startu etiketu ,,lijepa ali glupa“, ako voli da radi neke poslove ili se bavi sportom kojim se više bave muškarci je „muškarača“.
       Koliko puta ste spremile fantastičan ručak? Koliko puta je isto uradio Vaš muškarac? Vjerujem, u većini slučajeva, da je manje puta spremio ručak ali dobio mnogo više pohvala. Ne, to nije onaj komentar kako su muškarci bolji kuhari, to je dokaz koliko se to spremanje ručka od njih ne očekuje. Oni da spreme najobičniji omlet, komplimenti će pljuštati sa svih strana. Ručak od jedne žene je očekivan, dobar,  jer to je njena obaveza reče Balkanac. Pomalo vrijeđa takav stav većine. Zar ne? Najtužnije mi je kada vidim da i neke žene imaju takav stav.
       Dame moje, budite svjesne da ako ste žene niste ništa lošije od muškaraca. Imate pravo na svoje mišljenje, obrazovanje, posao koji će vam donositi istu zaradu kao i muškarcima. Vi ste taj novac svojim radom zaradile isto kao i taj kolega, nema razlike. Doživite li neku nepravdu samo zato što ste žena, pobunite se, progovorite, borite se za sebe i vi ste samo čovjek. Osim toga, mi imamo tu, rekla bih, „prednost“ da možemo rađati, imati u sebi život devet mjeseci. Vjerujem da i za to treba imati mnogo hrabrosti, želje i ljubavi. Ne tražimo da nam muškarci dižu spomenik zbog toga, samo da nas poštuju i gledaju kao punopravne i jednake građane ovog društva.

Primjedbe

  1. Bas lijepo receno!
    Slazem se sa tobom :-)
    Pusa iz Italije,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post, draga! Treba da ga češće deliš! Nije na odmet podsećati žene malo češće da su i one ljudi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala najljepše draga :) Istina je da ih treba često podsjećati.

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo zenama ponavljati svaki dan, hvala ti za ovakav tekst :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako, hvala tebi što čitaš moje tekstove :) <3

      Izbriši
  5. Hvala najljepse <3 Vec ranije sam te zapratila :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar